Biografie

Natural listening Gustavson hifiMijn naam is Peter van Doornum. Ik ben de oprichter en eigenaar van Gustavson Audio.
In mijn jonge jaren is de basis gelegd voor mijn fascinatie in muziek en apparatuur.  Ik herinner me nog de door mijn vader zelfgemaakte geluidsboxen in de zestiger jaren.

Uit deze periode stammen ook mijn  herinneringen aan de prille popmuziek uit het houten Grundig buizenradiomeubel met ingebouwde platenwisselaar. Mijn vader was een een ervaren geluidstechnicus en een grote muziek- en audioliefhebber.

Hij maakte zelf hele mooie buizenversterkers en JBL Luidsprekers, in die tijd nog een rariteit in Nederland. Zijn grootste audiodroom uit die tijd was wel de JBL Paragon. Nog steeds gewild en volgens velen ongeëvenaard.Gustavson audio vintage JBL

Ik ben hierdoor ook besmet geraakt en heb in mijn jonge jaren met analoge synthesizers veel theoretische en praktische ervaring opgedaan met geluid en elektronica. In die periode heb ik veel geleerd over klankopbouw, timbre, golfvormen, delay, even en oneven harmonischen. Geleidelijk heeft mijn interesse in elektronica en muziek geleid tot het zelf maken van geluidsapparatuur.

Aanvankelijk heb ik buizenversterkers gebouwd. Eerst met de alom bekende en populaire EL34 buis. Later met Tetrode buizen zoals de 807. Vervolgens met triode buizen zoals de 2A3 , de SV811 en de SV572 in Push-Pull en Single Ended uitvoering  met mooi klinkende vooroorlogse Amerikaanse ‘grote’ driver- en voorversterker buizen zoals de 45 buis, de 6SN7’s, etcetera.
Gaandeweg ben ik een ander pad ingeslagen. Ik gebruik nu nog steeds voorversterker buizen, maar ook J-Fets in de voortrap, ook gecombineerd in en  MOS-Fet’s in de eindtrap, al dan niet geïntegreerd in actieve geluidsboxen met DSP (actieve filtering door middel van digitale signaalbewerking).
De keuze voor bovengenoemde combinatie van technieken is een bewuste. Ik kies hiervoor op basis van klankperformance en duurzaamheid. Het eindresultaat; een mooi geluid, is leidend!
Het resultaat mag er zijn! Ik kan stellen dat mijn huidige apparatuur de mooist klinkende versterkers en luidsprekers zijn die ik dusver gebouwd heb.

Door de uitgekiende ontwerpen en materiaalkeuzes zoals massief koper, puur zilver,  massief hout en mineralen, klinken mijn versterkers en luidsprekers schoon, dynamisch, ruimtelijk en natuurlijk.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gustavson Audio
Average rating:  
 0 reviews