Biografie

Natural listening Gustavson hifiMijn naam is Peter van Doornum. Ik ben de oprichter en eigenaar van Gustavson Audio.
In mijn vroege jaren is de basis gelegd voor mijn fascinatie in muziek en afspeelapparatuur.  Ik herinner me nog levendig de door mijn vader zelfgemaakte geluidsboxen in de zestiger jaren.

Uit deze periode stammen ook mijn  herinneringen aan popmuziek uit het houten Grundig buizenradiomeubel met ingebouwde platenwisselaar. Mijn vader was een een ervaren geluidstechnicus en een grote muziek- en audioliefhebber.

Hij maakte zelf hele mooie buizenversterkers en JBL Luidsprekers, in die tijd nog een rariteit in Nederland. Zijn grootste audiodroom uit die tijd was wel de JBL Paragon. Nog steeds gewild en volgens velen ongeëvenaard.Gustavson audio vintage JBL

Ik ben hierdoor gefascineerd geraakt en heb in mijn jonge jaren met analoge synthesizers veel theoretische en praktische ervaring opgedaan over elektronica. Ook heb ik in die periode veel praktische kennis opgebouwd over klankopbouw, timbre, golfvormen, delay, even en oneven harmonischen. Geleidelijk heeft mijn interesse in elektronica en muziek geleid tot het zelf maken van geluidsapparatuur.

Aanvankelijk heb ik buizenversterkers (na)gebouwd. Eerst met de alom bekende en populaire EL34 buis. Later met Tetrode buizen zoals de 807. Vervolgens met triode buizen zoals de 2A3 , de SV811 en de SV572 in Push-Pull en Single Ended uitvoering  met mooi klinkende Amerikaanse ‘grote’ driver- en voorversterker buizen.
Sinds enige tijd ben ik een ander pad ingeslagen. Ik gebruik nu zowel voorversterker buizen als J-Fets in de voortrap en  Klasse-D versterking in de eindtrap.
De keuze voor bovengenoemde combinatie van technieken heb ik gemaakt op basis van klankperformance en duurzaamheid.
Het resultaat mag er zijn en ik kan wel stellen dat mijn huidige apparatuur de mooist klinkende versterkers en luidsprekers zijn die ik dusver gebouwd heb.

Door de uitgekiende ontwerpen en materiaalkeuzes zoals massief koper, puur zilver,  massief hout en mineralen laat de klank mijn versterkers en luidsprekers zich het beste omschrijven als schoon, dynamisch, ruimtelijk en natuurlijk klinkend.