Biografie

Natural listening Gustavson hifiMijn naam is Peter van Doornum, grondlegger van Gustavson Audio.
In mijn prille jeugd is de basis gelegd voor mijn fascinatie in muziek en afspeelapparatuur.  Ik herinner me nog levendig de door mijn vader zelfgemaakte geluidsboxen in de jaren 60.

 

Uit deze periode stammen ook mijn  herinneringen aan muziek uit het houten Grundig buizenradiomeubel met ingebouwde platenwisselaar. Mijn vader was een een vaardig technicus en een grote audioliefhebber.

 

Hij maakte zelf hele mooie buizenversterkers en JBL Luidsprekers. Zijn grootste audiodroom ui t die tijd was wel de JBL Paragon. Nog steeds gewild en volgens velen ongeëvenaard Gustavson audio vintage JBL

Ik ben hierdoor gefascineerd geraakt en heb in mijn jonge jaren met analoge synthesizers veel theoretische en praktische ervaring opgedaan over elektronica en kennis over klankopbouw, timbre, golfvormen, delay, even en oneven harmonischen enzovoorts. Gaandeweg heeft mijn fascinatie voor elektronica en muziek geleidt tot het zelf maken van geluidsapparatuur.

Aanvankelijk heb ik veel buizenversterkers gebouwd. Eerst met de alom bekende en populaire EL84 en EL34 buis. Later met tetrode buizen zoals de 807, vervolgens met triode buizen zoals de 2A3 , de SV811 en de VT211 in pushpull en single ended uitvoering  met mooi klinkende Amerikaanse driver- en voorversterker buizen.
Sinds enige tijd ben ik een ander pad ingeslagen. Ik gebruik nu Fets in de voortrap en klasse-D versterking in de eindtrap. De keuze hiervoor is niet gebaseerd op gemak en kosten, maar met overtuiging op op klankperformance.
Het resultaat mag er zijn en ik kan wel stellen dat mijn huidige apparatuur de mooist klinkende versterkers en luidsprekers zijn die ik dusver gebouwd heb.

Door de uitgekiende ontwerpen en materiaalkeuzes zoals massief koper, puur zilver en massief hout en mineralen karakteriseren mijn versterkers en luidsprekers zich qua ‘sound’ het beste als natuurlijk en vanzelfsprekend. Deze eigenschappen laat ik ook terugkomen in de vormgeGustavson Audio hifiving.