Biografie

Natural listening Gustavson hifiMijn naam is Peter van Doornum, eigenaar van Gustavson Audio.
In mijn prille jeugd is de basis gelegd voor mijn latere interesse in muziek en afspreelapparatuur.  Ik herinner me nog exact de door mijn vader zelfgemaakte geluidsboxen in de jaren 60.

 

Early Grundig hifi 45500 DIN Gustavson AdioUit deze periode stammen ook mijn warme herinneringen aan muziek uit het houten Grundig buizenradiomeubel met ingebouwde pick-up en platenwisselaar. Mijn vader was een een vaardig technicus en een grote audiofiel.
Hij maakte zelf hele mooie buizenversterkers en JBL Luidsprekers.

Zijn grootste audiodroom was wel de JBL Paragon.Gustavson audio vintage JBL

Ik ben hierdoor gefascineerd geraakt en heb in mijn jonge jaren met analoge synthesizers veel theoretische en praktische ervaring opgedaan over elektronica en kennis over klankopbouw, timbre, golfvormen, delay, even en oneven harmonischen enzovoorts. Gaandeweg heeft mijn fascinatie voor elektronica en muziek geleidt tot het zelf maken van geluidsapparatuur.

Aanvankelijk heb ik veel buizenversterkers gebouwd. Eerst met de alom bekende en populaire EL84 en EL34 buis. Later met tetrode buizen zoals de 807, vervolgens met triode buizen zoals de 2A3 , de SV811 en de VT211 in pushpull en single ended uitvoering  met mooiklinkende Amerikaanse driver- en voorversterker buizen.
Sinds enige tijd ben ik een ander pad ingeslagen. Ik gebruik nu Fets in de voortrap en klasse-D versterking in de eindtrap. De keuze hiervoor is gebaseerd op klankperformance.
Het resultaat mag er zijn en ik kan wel stellen dat mijn huidige apparatuur de mooist klinkende versterkers en luidsprekers zijn die ik dusver gebouwd heb.

Door de uitgekiende ontwerpen en materiaalkeuzes zoals massief koper, puur zilver en massief hout karakteriseren mijn versterkers en luidsprekers zich qua ‘sound’ het beste als natuurlijk en vanzelfsprekend. Deze eigenschappen laat ik ook terugkomen in de
vormgeGustavson Audio hifiving.

Gustavson Audio Amplifier W800
Gustavson Versterker W800